Диетолозите са направили рейтинг на продуктите, които удължават простудата

 

Учени и специалисти по хранене са класирали храните, които трябва да се избягват по време на простуда, защото те могат да удължат заболяването.  

 

1. Ядки

 

Това са твърде високо калорични продукти, които не са нужни на едно болно тяло. Освен това в ядките се съдържат много мазнини, които са трудни за храносмилане. В много ядки най-горният слой е в състояние да дразни и изсушава гърлото, така че те не се препоръчват при заболявания на горните дихателни пътища.

 2. Суровите зеленчуци и плодове

 

Те са необходими в началото  и в края на заболяването, когато организмът трябва да попълва липсата на витамини и минерали. Ако повишената температура трае дълго време, работата на червата се забавя. А влакнестите, плодове и зеленчуци се отнасят към трудно смилаемите вещества. Ето защо, зеленчуците трябва да се приготвят на пара или да се запичат.

 

Освен това киселините на портокалите, лимоните и мандарините не само дразнят болното гърло, но и създават кисела среда, в която бактериите се размножават лесно.

 

3. Алкохол и кафе

Една чашка алкохол" ще ви помогне в началото на заболяването, ако заболяването е причинено от бактерии. При вирусно заболяване алкохолът е  безполезен. Алкохолът забавя реакции на организма, отслабва имунната система и вреди на черния дроб, който и без това е натоварен с изхвърлянето на токсините. Кафето дехидратира организма, което при простуда е просто недопустимо.

4. Млечни продукти

 

Всички млечни продукти притежават слузообразуващ  ефект т.е. забавят лечението на хремата, отхрачването на храчки от белите дробове. Но нискомасленото кисело мляко, помага за работата на червата. За да ги предпазите от страничен ефект, добавете малко джинджифил или куркума. Тези подправки премахват слузообразуващия  ефект и ще ви затоплят отвътре.

 

5. Бисквити и какао

 

Излишно калоричните сладкиши, бисквитите и шоколадови бонбони намаляват активността на имунната система. Сладостите са в състояние да потиснат работата на левкоцитите – полезните клетки предпазващи ни от вируси и бактерии. В допълнение, сладкият филм по стените на гърлото е най-добрата почва за размножаване на бактерии. Единственото изключение - меда, той има антибактериален ефект, съдържа много хранителни вещества и стимулира имунната система.


6. Пържено месо, пача и храни от заведенията за бързо хранене (фастфуд)

 

Мазно, калорично, тежко за стомаха и червата. На болния организъм изобилието от месни продукти е съвършено ненужно. Същото важи и за бургери, пържени картофи и други храни от заведенията за бързо хранене.

7. Картофи

 

Съдържаъ нишесте, което сгъстява слуза, като прави трудно лечението на хремата и кашлицата. Същотосе отнася за всички продукти, съдържащи скорбяла, включително и кисел.

 

Какво можете да ядете?

 

Най-полезното блюдо за болните е обичайният пилешки бульон със зеленчуци. Учени от САЩ са открили в бульона от кокошка специално вещество карнозин, което има мощен имуностимулиращ ефект. В други продукти, това вещество не се среща. В допълнение на това, че горещата течност подобрява движението на слуза в дихателните пътища и помага за облекчаване на симптомите на простуда и грип, пилешкият бульон подобрява защитната функция на ресничките на дихателните пътища. Не само се облекчават симптомите, но също така се потиска хремата, кашлицата и болките в гърлото. Освен това се препоръчва да се пие алкална минерална вода, билкови чайове, включително джинджифил и прясно изцеден сок от моркови -  витамин А насърчава образуването на антитела.

 

Източник